Vuoristossa yha vaan. Eilen ajattelimme kayda pienella kavelylenkilla naissa jylhissa maisemissa. Kolmen kilsan paasta uskoimme loytavamme vuoristokansan kylan. No eihan se ihan niin lahella ollut. Lienemme kulkeneet harhaan, silla noin arviolta kymmenen paahteisen kilometrin jalkeen huomasimme retkikuntamme vesivarantojen ehtyneen.
Onneksi viidakon keskelta havaitsimme alkuasukkaiden kylapahasen. Naantyneina raahasimme ruhomme hokkeleille. Taival ei ollut sielta helpoimmasta paasta. Primitiivit olivat pystyttaneet tononsa vuoren rinteeseen kalpeille miehille hirvittavaan korkeuteen. Kaiken lisaksi hokkeleista ei loytynyt ainuttakaan kymmenta vuotta tayttanytta vahemmistokansan edustajaa. Heista ei ollut apua janomme sammuttamiseen. Olimme jo luopuneet toivosta ja kaantyneet takaisin, kun vastaamme vaelti tummanpuhuva mies. Valtavan vesurinsa kera alkuasukas kuunteli tarkkaavaisesti vietnamiksi esittamamme vaatimuksen kolonialistien kestittamisesta. Kommunikaatio oli sinansa hankalaa, etta myoskaan tama vahemmistokansan edustaja ei puhunut kotimaansa virallista kielta. Emme kuitenkaan saaneet maistaa vesuria, vaan suomalaisille tuntemattoman mittavaa vieraanvaraisuutta. Mies lahti johdattamaan meita talolleen, joka sijaitsi kuin sijaitsikin vuoren korkeimmalla kohdalla. Ehka kyseessa oli itse yhteison paallikko...
Pohdiskelimme siina rinnetta ylos hikoillessamme, olikohan ukko sittenkaan ymmartanyt juomisviittomamme oikein. Paikallinen Kukkais H'Mong -kansa on kuitenkin kuulua maissipontikastaan. Ja niinpa niin, muussa tilanteessa miehen mokkinsa nurkasta esiin kaivama kanisteri olisi ehka kirvoittanut meista riemunkiljahduksia. Nyt jo ennestaan vahia nesteita poistattava riemuliemi vaikutti kuitenkin hengenvaaralliselta idealta. Mutta olisihan se ollut epakohteliasta kieltaytya. Otimme aijankappyran kanssa maistiaiset, ja totesimme myrkyn olevan varsin laadukasta. Tyhjaan vesipulloon saimme erehdyttavasti vedelta nayttavan, vaan ei haisevan, eran tata paikallista paloviinaa. Oli aika erikoinen fiilis pidella paikallaan suppiloa, kun sanaakaan sanomaton, mutta leveasti hymyileva H'Mong kaatoi jaloa ainettaan pulloomme.
Loytyi miehen tulisijalta sittenkin myos mustaksi hiiltynyt vesipannu, josta saimme kaipaamaamme nestetta. Aija oli avustanut meita ihan puhtaasti ystavallisyyttaan, vaikka olimmekin aiemmin viittoneet halusta ostaa vetta. Ei ukko meinannut edes ottaa vastaan tarjoamiamme rahoja. Lopulta saimme rytattya hanen kouraansa jonkin mitattoman summan paikallista valuuttaa. Jalkeenpain havetti vastalahjamme mitattomyys. Kasittamatonta ystavallisyytta!
Pitkalle paluutaipaleelle lahtiessamme paatimme kuitenkin turvautuvamme epamaaraiseen vesitaydennykseemme vain aarimmaisessa dehydraatiotilassa. Toisen pullon hermomyrkyn maarittelimme pitoisuuksiensa vuoksi "turvalliseksi". Siina tuskin elaisivat minkaanlaiset loiselaimet tai muut viheliaiset taudinaiheuttajat. Tassa vaiheessa totesimme retkueemme ravinneen itseaan paivan aikana kokonaisilla kymmenella banaanilla ja parilla kourallisella pahkinoita.
Olimme melko naantyneita saapuessamme viimein Bac Han kaupunkiin, josta olimme tutkimusmatkallemme reilut kuusi timmaa aiemmin lahteneet. Eteemme kannetut hoyryavat nuudelikulhot lammitivat vatsojen lisaksi myos mielia.
Ryytynyt olo vaistyi lopullisesti, kun viereisen poydan aijakoori kutsui meidat kanssaan iltaa istumaan. Villihminen erehtyi kehaisemaan paikallista riisiviinaa, mika luultavasti osaltaan johti istunnon kohtalokkaaseen kosteuteen. Ilmeisesti paikallinen, vaarallinen tapa on, etta vieraat kohottavat kuppia erikseen jokaisen poydassa istujan kanssa. Ja illan edetessa poytaanhan lappasi aina vain enemman iloisia miehia. Suut eivat paasseet kuivamaan, varsinkaan kun niita kostutettiin myos koko joukon yhteisilla maljoilla. Siina istuessa, muutamaa sanaa lukuunottamatta ilman yhteista kielta, loysimme universaalin yhteyden kokemuksen.
Valomerkki pelasti meidat lopulliselta turmiolta. Saimme juuri ja juuri piilouduttua huoneeseemme vesitonkkinemme, ennen kuin miesta vakevampi osoitti olevansa nimensa veroinen. Myos meita puolta pienemmat paikalliset olivat alkaneet osoittaa vakavia taipumisen merkkeja.
Valihuomautus! Emme koe minkaanlaista ylpeytta ristiretkestamme. Paikallisesta vieraanvaraisuudesta kieltaytyminen olisi pahimmassa tapauksessa voinut loukata meita kestinneita miehia syvastikin. Lisaksi kaverin kondiksesta huolehdittiin joka kupin jalkeen vaihtamalla pari suomenkielista sanaa. Turvapaikkakin oli naapurissa. Nain, maltti mukana, paasimme hilpeaan ja diippiinkin tilaan paikallisten kanssa. Illan aikana paperille skriivatut "Vietnam no war" -lauseet ja hymiot ovat hellyyttavia. Siinapa ilta, jota tullaan muistelemaan viela monasti!
Tanaan olemme vastanneet seurauksista, syoneet hyvin ja ladanneet akkuja. Kaupungin ymparilla on viela valtavasti nahtavaa. Myos jatkon toimintasuunnitelma on valmistunut. Emme suinkaan aio palata Hanoin vilskeeseen suoraan tai vahaan aikaan, emmeka taita sita matkaa raiteilla nukkuen. Paakaupunkiin johtaa kiemurteleva, myos Pohjois-Vietnamin kauneimmaksi mainittu vuoristotie, jota aiomme lahtea seurailemaan paikallisten busseilla kyla ja paiva kerrallaan. Tama siis mikali sateet eivat muuta naita kapeita serpentiineja kuolettavaksi vyoryloukuksi. Toistaiseksi vuoriston saaolot ovat olleet ihanteelliset, myos Harman viileyteen tottuneille hipioillemme. Varia ne ovat jo alkaneet saada.
'Namin Pohjola on meidat vakuuttanut. Paikallisten saamelaisten, H'Mongien upeiden vareilla kyllastettyjen perinneasujen tuijotteluun ei vasahda. Kuten ei tamankin kalyisan nettikahvilan oviaukossa siintaviin, sumun verhoamiin vuorenhuippuihin. Taalla ihmiset jaksavat viela hymyilla vierailleen.
Maailma on kaunis.
Kyosti & Villihminen
perjantai 30. lokakuuta 2009
keskiviikko 28. lokakuuta 2009
Kammeja, kamaa ja vihaisia koiria
Viimeksi kirjoitimme tâta blogia Cat Balta. Nyt olemme taysin toisessa paikassa. Kaupunki on nimeltaan Bac Ha. Se on Vietnamin ja Kiinan valisessa vúorístossa. Taalla kirjaimetkaan eivat ole kuin kotipuolessa. Siita merkilliset heittomerkit joita silloin talloin tekstissa pilkahtelee.
Matka tanne oli varsin mielenkiintoinen. Ajattelimme aikaisen linnun nappaavan madon, tai talla kertaa laivan saarelta mantereelle. Kai niin kavi, me emme olleet aikaisia. Aamulla heratessamme havaitsimme tulkinneemme aikatauluja vaarin ja myohastyneemme veneelle vievasta bussista. Samalla huomasimme etta mahdollista olisi myos ollut saada kyyti hitaammalla venella 40 000 paikallista rahaa halvemmalla. Senkin olimme jo missanneet.
Nautimme siis aamiaista pidemman kaavan mukaan ja lahdimme myohemmalla veneella. Seuraavaksi oli vuorossa junakyyti Hanoihin. Ensin oli kaytava vertaamassa hintoja junan ja bussin valilla kahdella eri bussi-ásemalla. Juna oli halvempi mutta kulki vasta kolmen tunnin kuluttua. Aloimme siis kuluttamaan aikaamme paikallisen kujakuppilan oluen parissa.
Aika kului varsin rattoisasti. Ilmeisesti turhankin hyvin. Juna-ásemalla opimme jotain uutta Vietnamin koulukulttuurista. Kun koulu loppuu iltapaivalla, opiskelijat ottavat junan pâakaupunkiin. Siksi juna-asemalle kannattaa menna aikaisemmin kuin 20 minuuttia ennen junan lahtoa. Juna oli taynna ahkeria koululaisia. Me emme olleet sen kyydissa, vâan jouduimme kavelemaan kantamustemme kanssa viela kerran melko pitkan matkan bussiasemalle ja maksamaan suolaisesti lahes kaksi kertaa junaa kalliimman autokyydin.
Selvisimme kuitenkin paakaupunkiin ja nukkumaan tuttuun huoneeseen.
Seuraavana paivana opimme, etta herra Tuan, josta aikaisemmin kirjoitimme, ei olekaan niin puhtoinen pikku paluumuuttaja kuin olimme naiiviudessamme kuvitelleet. Hamara kaveri joka pelaa leikkirahoilla ja hankkii kiiltoa silmiinsa muustakin kuin ilon kyynelista. Muttei hanesta enaa ênempaa, pilasi jo yhden paivan. (Herran leikkirahoista paasimme sentaan eroon ilman muun kuin kalliin aikamme menetysta.)
Suomen kebabiakaan ei tule ikava.
Illalla hyppasimme yojunaan, jonka halvimmat mahdolliset, kovat makuupaikat osoittautuivat niin mukaviksi, etta raiteilla vietetty yosta muodostui miellyttavammapi kokemus kuin monet hotelleissa vieteyt yot.
Hẻrasimme Lao Cain asemalla kun valot syttyivat vaunuumme tuntia ennen ilmoitettua aikaa. Onneksi asema oli viimeinen ennen Kiinan rajaa eika pelkoa sen ohi nukkumisesta siis ollut. Aikamme yli-innokkaita bussi- ynna skootterikuskeja seka muita "auttajia" valteltyamme loysimme paikallisen linja-autoaseman ja tehtyamme selvaksi etta emme maksa matkasta enempaa kuin saman bussin paikalliset, lahdimme etenemaan vuoristoon.
Matkan aikana bussikuskin vaimo herkesi opettamasta miestaan ajamaan kun tie alkoi kulkemaan ohuella kiellekkeella sumuisten kiellekkeiden reunalla. Taman ja mahtavat maisemat Kyosti missasi uuvuttuaan matkan puolen valin kieppeilla.
Maisemia loytyi kuitenkin myos perilta! Sumuun kaukaisuudessa katkeytyvat vuoret kantavat rinteillaan riisipeltoja ja niiden, perinteisiin vuorikansojen asuihin pukeutuneiden, viljelijoiden puisia asumuksia. Kenkamme nakivat jalleen kilometrikaupalla tieta, mutta paamme eivat sita juuri huomanneet. Oli liikaa nahtavaa.
Palatessamme naimme maantien varressa guesthousen joka oli kuin suoraan unelmistamme. Syrjassa kaupungin melusta oli piilossa vâatimaton, puinen rakennus. Sen pihasta kuului tunnistamattomaksi jaaneen kotielaimen aannahtelya, mutta muuta elamaa siella ei nakynyt. Ehka sesongin ulkopuolella matkaamisemme kostautuu meille nyt, kun paikka jossa olisimme ainakin seuraavan viikon viettaneet, onkin sulkenut ovensa alueen hiljaisuuden vuoksi. Aiomme menna katsomaan paikkaa huomenna uudestaan. Nain pimealla ei keskustan ulkopuolella parane liikkua. Koimme matkamme ensimmaisia kokemuksia vaarasta kun hamartyvassa illassa leppoisat ihmisen parhaat ystavat alkoivat ottaa haltuunsa reviiria jonka ihmiset niilta paivan ajaksi olivat riistaneet. Harkitsemme kavelykeppiin sijoittamista vastaavien kohtaamsten vẩralle. Kasityksemme mukaan pelkastaan sen nakeminen herattaa kunnioitusta koirien keskuudessa.
Huomenna jatkamme lahialueuden kartoittamista. Lahistolla pitaisi olla ainakin nelja vuorikansojen kylaa. Ehka saamme myos yhteyden tuon autiolta nayttaneen vierastalon omistajiin. Riippumatto huutaa kayttamattomyyttaan repussa!
Vuorilta, Kyosti ja Villimies
Matka tanne oli varsin mielenkiintoinen. Ajattelimme aikaisen linnun nappaavan madon, tai talla kertaa laivan saarelta mantereelle. Kai niin kavi, me emme olleet aikaisia. Aamulla heratessamme havaitsimme tulkinneemme aikatauluja vaarin ja myohastyneemme veneelle vievasta bussista. Samalla huomasimme etta mahdollista olisi myos ollut saada kyyti hitaammalla venella 40 000 paikallista rahaa halvemmalla. Senkin olimme jo missanneet.
Nautimme siis aamiaista pidemman kaavan mukaan ja lahdimme myohemmalla veneella. Seuraavaksi oli vuorossa junakyyti Hanoihin. Ensin oli kaytava vertaamassa hintoja junan ja bussin valilla kahdella eri bussi-ásemalla. Juna oli halvempi mutta kulki vasta kolmen tunnin kuluttua. Aloimme siis kuluttamaan aikaamme paikallisen kujakuppilan oluen parissa.
Aika kului varsin rattoisasti. Ilmeisesti turhankin hyvin. Juna-ásemalla opimme jotain uutta Vietnamin koulukulttuurista. Kun koulu loppuu iltapaivalla, opiskelijat ottavat junan pâakaupunkiin. Siksi juna-asemalle kannattaa menna aikaisemmin kuin 20 minuuttia ennen junan lahtoa. Juna oli taynna ahkeria koululaisia. Me emme olleet sen kyydissa, vâan jouduimme kavelemaan kantamustemme kanssa viela kerran melko pitkan matkan bussiasemalle ja maksamaan suolaisesti lahes kaksi kertaa junaa kalliimman autokyydin.
Selvisimme kuitenkin paakaupunkiin ja nukkumaan tuttuun huoneeseen.
Seuraavana paivana opimme, etta herra Tuan, josta aikaisemmin kirjoitimme, ei olekaan niin puhtoinen pikku paluumuuttaja kuin olimme naiiviudessamme kuvitelleet. Hamara kaveri joka pelaa leikkirahoilla ja hankkii kiiltoa silmiinsa muustakin kuin ilon kyynelista. Muttei hanesta enaa ênempaa, pilasi jo yhden paivan. (Herran leikkirahoista paasimme sentaan eroon ilman muun kuin kalliin aikamme menetysta.)
Suomen kebabiakaan ei tule ikava.
Illalla hyppasimme yojunaan, jonka halvimmat mahdolliset, kovat makuupaikat osoittautuivat niin mukaviksi, etta raiteilla vietetty yosta muodostui miellyttavammapi kokemus kuin monet hotelleissa vieteyt yot.
Hẻrasimme Lao Cain asemalla kun valot syttyivat vaunuumme tuntia ennen ilmoitettua aikaa. Onneksi asema oli viimeinen ennen Kiinan rajaa eika pelkoa sen ohi nukkumisesta siis ollut. Aikamme yli-innokkaita bussi- ynna skootterikuskeja seka muita "auttajia" valteltyamme loysimme paikallisen linja-autoaseman ja tehtyamme selvaksi etta emme maksa matkasta enempaa kuin saman bussin paikalliset, lahdimme etenemaan vuoristoon.
Matkan aikana bussikuskin vaimo herkesi opettamasta miestaan ajamaan kun tie alkoi kulkemaan ohuella kiellekkeella sumuisten kiellekkeiden reunalla. Taman ja mahtavat maisemat Kyosti missasi uuvuttuaan matkan puolen valin kieppeilla.
Maisemia loytyi kuitenkin myos perilta! Sumuun kaukaisuudessa katkeytyvat vuoret kantavat rinteillaan riisipeltoja ja niiden, perinteisiin vuorikansojen asuihin pukeutuneiden, viljelijoiden puisia asumuksia. Kenkamme nakivat jalleen kilometrikaupalla tieta, mutta paamme eivat sita juuri huomanneet. Oli liikaa nahtavaa.
Palatessamme naimme maantien varressa guesthousen joka oli kuin suoraan unelmistamme. Syrjassa kaupungin melusta oli piilossa vâatimaton, puinen rakennus. Sen pihasta kuului tunnistamattomaksi jaaneen kotielaimen aannahtelya, mutta muuta elamaa siella ei nakynyt. Ehka sesongin ulkopuolella matkaamisemme kostautuu meille nyt, kun paikka jossa olisimme ainakin seuraavan viikon viettaneet, onkin sulkenut ovensa alueen hiljaisuuden vuoksi. Aiomme menna katsomaan paikkaa huomenna uudestaan. Nain pimealla ei keskustan ulkopuolella parane liikkua. Koimme matkamme ensimmaisia kokemuksia vaarasta kun hamartyvassa illassa leppoisat ihmisen parhaat ystavat alkoivat ottaa haltuunsa reviiria jonka ihmiset niilta paivan ajaksi olivat riistaneet. Harkitsemme kavelykeppiin sijoittamista vastaavien kohtaamsten vẩralle. Kasityksemme mukaan pelkastaan sen nakeminen herattaa kunnioitusta koirien keskuudessa.
Huomenna jatkamme lahialueuden kartoittamista. Lahistolla pitaisi olla ainakin nelja vuorikansojen kylaa. Ehka saamme myos yhteyden tuon autiolta nayttaneen vierastalon omistajiin. Riippumatto huutaa kayttamattomyyttaan repussa!
Vuorilta, Kyosti ja Villimies
Tunnisteet:
juna,
kebab,
leikkiraha,
riisipelto,
vuori
perjantai 23. lokakuuta 2009
Paratiisin makuun
Otimme sen budjettia koettelevan matkan toimistolta. Aamulla aikaisin ylos. Hieman skeptisina poistuimme satamasta kohti Ha Long Bayn kalkkikivisaaristoa jota on (huolestuttavan) paljon kaikkialla mainostettu.
Aurinko paistoi ja turistivene putputti rauhallista tahtia. Lounas oli toiveita herattava mutta sita seurannut kanoottiretki oli, vaikkakin vain pienen hetken, juuri sita mita lahdimme taalta hakemaan. Laskuvesi paljasti tunnelin, joka vei meidat sisaan kalkkikiviluolaan, jota myoten paasimme koskemattomaan (tai sellaisen illuusion saimme itsellemme melko hyvin uskoteltua) laguuniin. Ymparilla kohosivat yhtenaiset kalliot, joita peittivat trooppiset kasvit. Lintujen ja muiden elainten aantelya kantautui joka suunnasta. Ensimmaista kertaa Saarijarven jalkeen emme kuulleet yhtaan ei-toivottua aanta.
Ikavaksemme jouduimme toteamaan etta se oli vain ohikiitava hetki. Laiva odotti ja meidan oli mentava. Kokemuksemme loi meihin kuitenkin uskoa siita, etta matkaunelmamme voi toteutua.
Nyt sairasvuoteelle. Kyostin trooppinen flunssa on lahinna arsyttava, mutta liian varovainen ei voi olla.
Toiveikkaina, Kyosti ja Villihminen
Aurinko paistoi ja turistivene putputti rauhallista tahtia. Lounas oli toiveita herattava mutta sita seurannut kanoottiretki oli, vaikkakin vain pienen hetken, juuri sita mita lahdimme taalta hakemaan. Laskuvesi paljasti tunnelin, joka vei meidat sisaan kalkkikiviluolaan, jota myoten paasimme koskemattomaan (tai sellaisen illuusion saimme itsellemme melko hyvin uskoteltua) laguuniin. Ymparilla kohosivat yhtenaiset kalliot, joita peittivat trooppiset kasvit. Lintujen ja muiden elainten aantelya kantautui joka suunnasta. Ensimmaista kertaa Saarijarven jalkeen emme kuulleet yhtaan ei-toivottua aanta.
Ikavaksemme jouduimme toteamaan etta se oli vain ohikiitava hetki. Laiva odotti ja meidan oli mentava. Kokemuksemme loi meihin kuitenkin uskoa siita, etta matkaunelmamme voi toteutua.
Nyt sairasvuoteelle. Kyostin trooppinen flunssa on lahinna arsyttava, mutta liian varovainen ei voi olla.
Toiveikkaina, Kyosti ja Villihminen
Tunnisteet:
Ha Long Bay,
kalkkikivi,
kanootti,
lima
torstai 22. lokakuuta 2009
Suolaisia miehia ja hintoja
Toinen paiva Cat Ban saaripahasella.
Toissapaivana aloitimme taipaleen pois Hanoista hyppaamalla rannikolle vieville raiteille. Matka oli pitka, meluisa ja mieltaavartava. Junan ikkunasta tahystetyt maisemat eivat olleet kaunista katsottavaa. Koyhaakin koyhempien ihmisten riisipelloille kyhaamia pressuasumuksia katsellessa luetut tiedot 'Namin sosiaalisesta epatasa-arvoisuudesta konkretisoituivat. Ristiriitaisia fiiliksia aiheutti samaan aikaan koettu vapaudentunne.
Taalla junat viela jytisevat kulkiessaan. Suomessa vastaavassa kyydissa olisi kaytetty kuulosuojaimia. Osaltaan pauhu kuitenkin vain vahvisti eteenpain, tai pois pain, liikkumisen makoisaa tunnetta.
Hadin tuskin ehdimme tajuta saapuneemme myohaiseen Haiphongiin, kun jo loysimme itsemme ehka merkillisimmasta hotellista ikina. Paikallinen koppalakki nappasi meidat huomaansa ja ohjasi majapaikkaan. Nappasipa tama lainvartija tietty jonkinmoisen valityspalkkionkin. Paikka oli suoraan Hohdosta. Kiinalaisten turistien hylkaama, tyhjyyttaan ammottava kompleksi. Parempina paivinaan se oli ilmeisesti ollut melko loistokaskin paikka. Nyt kaytavilla kulkiessa jokaisen kulman takaa odotti kohtaavansa kaksoset tai kolmipyoran.
Yon aikana pojat vahan flippailivat ja saivat merkillisia hepuleita muun muassa lavastuskuumotuksia herattaneista ruskeaa jauhetta sisaltaneista muovipussukoista. Nama mita ilmeisimminkin rottien turmioksi tarkoitetut bagit (ainakin jyrsijan jatoksien maarasta paatellen tarvetta myrkyille lienee ollut) huuhtoutuivat alas pontosta. Suihkuun ei elokuvallisen kontekstin vuoksi menty.
Epadramaattisesti elimme kuitenkin aamuun ja vauhdikkaaseen check outiin, kun rynnimme kaupungin halki paivan ainoalle lautalle. Myohastyneesta heraamisesa huolimatta paasimme lautalle joka toi meidat Cat Balle, paikkaan jonne emme olisi paatyneet jos olisimme tienneet meita odottavista olosuhteista.
Saari on muuttunut sitten opaskirjamme kirjoittamisen. Jos entista kalastajakylaa moitittiin hieman turismin tahraamaksi kaksi vuotta sitten, ei se enaa tatanykya ole juuri muuta kuin Vietnamin versio Kanariasta. Viikolla olemme saaneet "nauttia" off-sesongin ansiosta kohtalaisen autiosta turistikylasta, vaan kuulemma viikonlopuksi on tiedossa massoittain vietnamilaisia vapaapaivalaisia. Tama on tsunami, jonka alta pyrimme kaikin voimin poistumaan. Sita ennen kaymme turistiseilauksella ja kiristamme nalkavyota. Jalkimmainen ensimmaisen kustannusten seurauksena. Melkein tekisi mieli tiirata niita Halongin lahden kallioita vain postikortista.
Paluun suunnittelu mutkistui kun havaitsimme hydrofoilin mantereelle kustantavan ainakin kaksi kertaa enemman kuin saarelle meidat kuljettanut. Ehkapa polskimme pois. Sen verran hyvalta tuo Etelakiinanmeri maistuu.
Vaihtelua toistemme paiva paivalta rumenevien naamojen palyilyyn toi tanaan reissaamisen jalossa taidossa varsin kouliintunut ranskatar, Bia. Kielimuurista huolimatta vaihdoimme ajatuksia matkanteosta ja muusta hyvan tovin rannalla istuskellen. Biitsin hiekkaan piirtely tarjosi hyvat tikkaat.
Nyt siirrymme laskemaan tarkasti ruokailuun kaytettavissa olevia varantoja. Kahden paivan budjetin suunnittelemisesta ja noudattamisesta alkaa saamaan jo pienta, sairasta tyydytysta. Pakkohan se on.
Edelleen (seikkailun)nalkaisina, Kyosti ja Villihminen
Toissapaivana aloitimme taipaleen pois Hanoista hyppaamalla rannikolle vieville raiteille. Matka oli pitka, meluisa ja mieltaavartava. Junan ikkunasta tahystetyt maisemat eivat olleet kaunista katsottavaa. Koyhaakin koyhempien ihmisten riisipelloille kyhaamia pressuasumuksia katsellessa luetut tiedot 'Namin sosiaalisesta epatasa-arvoisuudesta konkretisoituivat. Ristiriitaisia fiiliksia aiheutti samaan aikaan koettu vapaudentunne.
Taalla junat viela jytisevat kulkiessaan. Suomessa vastaavassa kyydissa olisi kaytetty kuulosuojaimia. Osaltaan pauhu kuitenkin vain vahvisti eteenpain, tai pois pain, liikkumisen makoisaa tunnetta.
Hadin tuskin ehdimme tajuta saapuneemme myohaiseen Haiphongiin, kun jo loysimme itsemme ehka merkillisimmasta hotellista ikina. Paikallinen koppalakki nappasi meidat huomaansa ja ohjasi majapaikkaan. Nappasipa tama lainvartija tietty jonkinmoisen valityspalkkionkin. Paikka oli suoraan Hohdosta. Kiinalaisten turistien hylkaama, tyhjyyttaan ammottava kompleksi. Parempina paivinaan se oli ilmeisesti ollut melko loistokaskin paikka. Nyt kaytavilla kulkiessa jokaisen kulman takaa odotti kohtaavansa kaksoset tai kolmipyoran.
Yon aikana pojat vahan flippailivat ja saivat merkillisia hepuleita muun muassa lavastuskuumotuksia herattaneista ruskeaa jauhetta sisaltaneista muovipussukoista. Nama mita ilmeisimminkin rottien turmioksi tarkoitetut bagit (ainakin jyrsijan jatoksien maarasta paatellen tarvetta myrkyille lienee ollut) huuhtoutuivat alas pontosta. Suihkuun ei elokuvallisen kontekstin vuoksi menty.
Epadramaattisesti elimme kuitenkin aamuun ja vauhdikkaaseen check outiin, kun rynnimme kaupungin halki paivan ainoalle lautalle. Myohastyneesta heraamisesa huolimatta paasimme lautalle joka toi meidat Cat Balle, paikkaan jonne emme olisi paatyneet jos olisimme tienneet meita odottavista olosuhteista.
Saari on muuttunut sitten opaskirjamme kirjoittamisen. Jos entista kalastajakylaa moitittiin hieman turismin tahraamaksi kaksi vuotta sitten, ei se enaa tatanykya ole juuri muuta kuin Vietnamin versio Kanariasta. Viikolla olemme saaneet "nauttia" off-sesongin ansiosta kohtalaisen autiosta turistikylasta, vaan kuulemma viikonlopuksi on tiedossa massoittain vietnamilaisia vapaapaivalaisia. Tama on tsunami, jonka alta pyrimme kaikin voimin poistumaan. Sita ennen kaymme turistiseilauksella ja kiristamme nalkavyota. Jalkimmainen ensimmaisen kustannusten seurauksena. Melkein tekisi mieli tiirata niita Halongin lahden kallioita vain postikortista.
Paluun suunnittelu mutkistui kun havaitsimme hydrofoilin mantereelle kustantavan ainakin kaksi kertaa enemman kuin saarelle meidat kuljettanut. Ehkapa polskimme pois. Sen verran hyvalta tuo Etelakiinanmeri maistuu.
Vaihtelua toistemme paiva paivalta rumenevien naamojen palyilyyn toi tanaan reissaamisen jalossa taidossa varsin kouliintunut ranskatar, Bia. Kielimuurista huolimatta vaihdoimme ajatuksia matkanteosta ja muusta hyvan tovin rannalla istuskellen. Biitsin hiekkaan piirtely tarjosi hyvat tikkaat.
Nyt siirrymme laskemaan tarkasti ruokailuun kaytettavissa olevia varantoja. Kahden paivan budjetin suunnittelemisesta ja noudattamisesta alkaa saamaan jo pienta, sairasta tyydytysta. Pakkohan se on.
Edelleen (seikkailun)nalkaisina, Kyosti ja Villihminen
Tunnisteet:
budjettiriihi,
Cat Ba,
hydrofoil,
Jack Nicholson,
ranskatar
maanantai 19. lokakuuta 2009
Tuan - Hanoin savuisten katukeittioiden pikku-Marx
Paiva 4
Villihmista kuumottelevat moskiitot, Kyostia peukalo. Hyttysen perkheleita ei ole edes nahty, ei mikaan ihmekaan cityn savusumussa. Hanoi on kaupunki, jossa voi katsoa suoraan aurinkoon. Kohtalaisesti saastaa ilmassa. Linnunlaulua kuuluu vain pienia tipuhakkeja myyvien kojujen lahistolla, ja olemme melko varmoja, etta nekin tirpat vaihdetaan paivittain uusiin.
Saavutettiin ensimmainen vietnamilainen ahkypulla. Taman mahdollisti ensimmainen kunnollinen yhteytemme paikallisvaestoon. Kohdattiin paivalla nuori herrasmies nimeltansa Tuan. Paluumuuttaja Bratwurstin ja torkeiden viiksien (tallakin kaverilla oli lupaavat pensselin alut) maasta, Saksasta. Suhde vietnamilaisen aidin ja saksalaisen isapuolen valilla oli kaatunut. Nyt tama Euroopan sosiaalisesti tiedostavaksi koulima, itseoppinut kokki/baarityolainen elatti itsensa milla pystyi ja jakoi siina sivussa kriittisia ajatuksiaan 'Namin hallituksesta ja turismin vaikutuksista kotimaahansa. Villihminen yritti solkata deutschiakin taman maailmankansalaisen kanssa onnistuen siina kuin tinkimisessa vietnamiksi. Onneksi Mr. Tuan oli kielitaituri ja teravat ajatukset taipuivat myos ameritikaksi.
Sovittiin treffit illaksi. Mainittava ohimennen, etta tutustumisen aikana paikalliset pojankoltiaiset rokastivat viereisesta turistilammikosta kammenenkokoisen kilpikonnan. Ehka legendat satojen kilojen painoisista, kultaisista, kuninkaiden miekkoja ryovaavista hirmukilppareista eivat olekaan niin kaukaa haettuja. Oli latakossa ainakin yksi konna siltanahtavyyden lipunmyyjan lisaksi.
Vesi kielella odottelimme tulevaa kohtaamista. Alun varautunut suhtautuminen suli kuin ensiranta suomessa viimeistaan, kun kadunvarren illallispoytaan alkoi ilmestya toinen toistaan messevampia herkkuja. Tuanin ruokailutahdista paatellen stoorit vaikeista olosuhteista eivat olleet sen enempaa puppua, kuin kilpikonnasadutkaan. Hyvin tuntui popero uppoavan oppaaseemme. Vaan niin myos meihin. Sarvinta oli niin montaa sorttia, ettei perassa meinannut pysya.
Suomen ruokakauppujen antimilla lienee taysin turhaa alkaa toistamaan paikallisia mattoja, silla ainakaan elainruumista ei muovipakettiin samoista paikoista Suomessa pakata kuin taalla. Sian jalkanivelet ja hammentavat laardipalat ovat uskomattoman hyvaa apetta. Eksoottisten sapuskoiden joukosta loytyi myos pari yllattavan tuttua makuvivahdetta. Pottua lillui kastikkeessa kuin Harmassa ikaan, ja kalamurekkeenkin olimme kielillamme aistivamme. Kyosti: Pista aiti lihapullaan vahan sienta ja kaari se tomaattiin.
Huh huh, ku hikoiluttaa. Jos vatsa ja mikropsykoosit suovat, junailemme huomenna Haiphongiin. Rannikkokaupunkiin, josta olisi tarkoitus suunnata Cat Ban saarelle. Jospa sielta loytyisi kaipaamamme rauha ja hiljaisuus. Taman vinksahtaneen metropolin sykkeessa ei Saarijarven autioihin kylaraitteihin tottunut ihmislapsi kykene asettumaan ruumiille ja sielulle antoisaan levytysasentoon. Paikalliset papat ja mummelit tuntuvat tuntevan tien sisaiseen harmoniaan, sen verran antaumuksellista kasien heilutusta Tai Chin seesteiseen tahtiin tanaan todistimme.
Mutta jollei tamaniltainen herkuttelu siis huomenna ryomi rooreja ylos, jatamme elakelaiset jumppaamaan ja lahdemme Halongin lahdelle lillumaan. Raportoimme tilanteen niin seuraavan kerran salliessa. Nyt vetaydymme nakemaan unia Etelakiinanmereen laskevasta auringosta. Ehka jo huomenna mehustelemme sita livena.
Kyosti & Villihminen
Villihmista kuumottelevat moskiitot, Kyostia peukalo. Hyttysen perkheleita ei ole edes nahty, ei mikaan ihmekaan cityn savusumussa. Hanoi on kaupunki, jossa voi katsoa suoraan aurinkoon. Kohtalaisesti saastaa ilmassa. Linnunlaulua kuuluu vain pienia tipuhakkeja myyvien kojujen lahistolla, ja olemme melko varmoja, etta nekin tirpat vaihdetaan paivittain uusiin.
Saavutettiin ensimmainen vietnamilainen ahkypulla. Taman mahdollisti ensimmainen kunnollinen yhteytemme paikallisvaestoon. Kohdattiin paivalla nuori herrasmies nimeltansa Tuan. Paluumuuttaja Bratwurstin ja torkeiden viiksien (tallakin kaverilla oli lupaavat pensselin alut) maasta, Saksasta. Suhde vietnamilaisen aidin ja saksalaisen isapuolen valilla oli kaatunut. Nyt tama Euroopan sosiaalisesti tiedostavaksi koulima, itseoppinut kokki/baarityolainen elatti itsensa milla pystyi ja jakoi siina sivussa kriittisia ajatuksiaan 'Namin hallituksesta ja turismin vaikutuksista kotimaahansa. Villihminen yritti solkata deutschiakin taman maailmankansalaisen kanssa onnistuen siina kuin tinkimisessa vietnamiksi. Onneksi Mr. Tuan oli kielitaituri ja teravat ajatukset taipuivat myos ameritikaksi.
Sovittiin treffit illaksi. Mainittava ohimennen, etta tutustumisen aikana paikalliset pojankoltiaiset rokastivat viereisesta turistilammikosta kammenenkokoisen kilpikonnan. Ehka legendat satojen kilojen painoisista, kultaisista, kuninkaiden miekkoja ryovaavista hirmukilppareista eivat olekaan niin kaukaa haettuja. Oli latakossa ainakin yksi konna siltanahtavyyden lipunmyyjan lisaksi.
Vesi kielella odottelimme tulevaa kohtaamista. Alun varautunut suhtautuminen suli kuin ensiranta suomessa viimeistaan, kun kadunvarren illallispoytaan alkoi ilmestya toinen toistaan messevampia herkkuja. Tuanin ruokailutahdista paatellen stoorit vaikeista olosuhteista eivat olleet sen enempaa puppua, kuin kilpikonnasadutkaan. Hyvin tuntui popero uppoavan oppaaseemme. Vaan niin myos meihin. Sarvinta oli niin montaa sorttia, ettei perassa meinannut pysya.
Suomen ruokakauppujen antimilla lienee taysin turhaa alkaa toistamaan paikallisia mattoja, silla ainakaan elainruumista ei muovipakettiin samoista paikoista Suomessa pakata kuin taalla. Sian jalkanivelet ja hammentavat laardipalat ovat uskomattoman hyvaa apetta. Eksoottisten sapuskoiden joukosta loytyi myos pari yllattavan tuttua makuvivahdetta. Pottua lillui kastikkeessa kuin Harmassa ikaan, ja kalamurekkeenkin olimme kielillamme aistivamme. Kyosti: Pista aiti lihapullaan vahan sienta ja kaari se tomaattiin.
Huh huh, ku hikoiluttaa. Jos vatsa ja mikropsykoosit suovat, junailemme huomenna Haiphongiin. Rannikkokaupunkiin, josta olisi tarkoitus suunnata Cat Ban saarelle. Jospa sielta loytyisi kaipaamamme rauha ja hiljaisuus. Taman vinksahtaneen metropolin sykkeessa ei Saarijarven autioihin kylaraitteihin tottunut ihmislapsi kykene asettumaan ruumiille ja sielulle antoisaan levytysasentoon. Paikalliset papat ja mummelit tuntuvat tuntevan tien sisaiseen harmoniaan, sen verran antaumuksellista kasien heilutusta Tai Chin seesteiseen tahtiin tanaan todistimme.
Mutta jollei tamaniltainen herkuttelu siis huomenna ryomi rooreja ylos, jatamme elakelaiset jumppaamaan ja lahdemme Halongin lahdelle lillumaan. Raportoimme tilanteen niin seuraavan kerran salliessa. Nyt vetaydymme nakemaan unia Etelakiinanmereen laskevasta auringosta. Ehka jo huomenna mehustelemme sita livena.
Kyosti & Villihminen
Tunnisteet:
kilpikonna,
kulinarismi,
Marx,
savusumu,
Tuan
sunnuntai 18. lokakuuta 2009
Kuin uusina markakorvina
Loysimme oikean paikan. Jos kaytava guesthouselle on metrin levea, ei paikka voi olla huono. Kolme taalaa yolta ja netti rullaa ainakin yhta hyvin kuin kotipuolessa.
Koisimme kevyesti parin yon edesta edellisena yona-paivana. Arviot vaihtelevat viidentoista ja kahdeksantoista tunnin valilla. Pari tuntia valvottu ja on jo pimeaa. Pitaisiko noudattaa matkatoimistojen yleisohjeita ja piiloutua huoneeseen pimean ajaksi. Ken tietaa, me tuskin nain teemme. Pah! Oikaistiin junaraiteita pitkin kun asema etsittiin, ja hyvin meni! Silloin tosin oli viela hamaraa, ei innosta ne kujat enaa. Nahtiin parrakas vanha sissikin. Ja paivan mittaan jotain reppanoita, joista ei halua edes haastella.
Vaaratilanteen mahdollisuus alkoi vahan jannittaa kun sairaalan(?) ulkopuolella oli suuri taulu taynna kuvia silpoutuneista raajoista. Mutta ei taalla oikeasti kuumota niin kuin edelta voisi luulla. Hulluinta on liikenne, mutta senkin sekaan on hypatty jo kymmenia kertoja, ja aina on yli paasty. Paikalliset skoottereilla paryyttelevat ja takseilla tootein tieta raivaavat ilmeisesti seuraavat liikennetta ihan eri tavalla kuin Suomessa. Vaikka samalla kujalla paahtaa eteenpain sata kaksipyoraista, saman verran hedelmia kantavia mummeleita ja kourallinen katumaastureita seassaan joukkio polloja reppureissaajia, ei ole nahty viela yhtakaan acidenttia. (Eras nuori mies tosin nojasi reteasti pysakoityyn skootteriinsa, seurauksena pahan nakoinen kaatuminen ja rikkonainen taustapeili, vahingonilo ei ole taallakaan tuntematon kasite, viereisen ukon virneesta paatellen.)
Ehka jatkamme taalta jo ylihuomenna aamulla kohti uusia alueita.
Ja myrsky Pohjois-Vietnamissa oli vain huijaus, jotta ostaisimme pakettimatkan firmalta jonka pisteessa viimeksi yovyimme. Eikos niin?
Oli muuten huono piste. Torkeat hinnat, seitseman taalaa yolta, ja nettikin patki niin, etta viela puoli timmaa sitten kirosimme entisen merkinnan katoamista bittiavaruuteen. Mutta oli se nakojaan sittenkin paikalleen singahtanut.
Seuraavaksi me singahdamme takaisin Ha Noin kaduille etsimaan ravintoa sielulle ja mielelle, kuten Kyosti tokaisu. Jospa ruumiillekin loytyisi nuudeli tai kaksi.
Tuon aterian seurauksia odotellessa...
-Kyosti ja Villihminen, Hanoi, Viet Nam
Koisimme kevyesti parin yon edesta edellisena yona-paivana. Arviot vaihtelevat viidentoista ja kahdeksantoista tunnin valilla. Pari tuntia valvottu ja on jo pimeaa. Pitaisiko noudattaa matkatoimistojen yleisohjeita ja piiloutua huoneeseen pimean ajaksi. Ken tietaa, me tuskin nain teemme. Pah! Oikaistiin junaraiteita pitkin kun asema etsittiin, ja hyvin meni! Silloin tosin oli viela hamaraa, ei innosta ne kujat enaa. Nahtiin parrakas vanha sissikin. Ja paivan mittaan jotain reppanoita, joista ei halua edes haastella.
Vaaratilanteen mahdollisuus alkoi vahan jannittaa kun sairaalan(?) ulkopuolella oli suuri taulu taynna kuvia silpoutuneista raajoista. Mutta ei taalla oikeasti kuumota niin kuin edelta voisi luulla. Hulluinta on liikenne, mutta senkin sekaan on hypatty jo kymmenia kertoja, ja aina on yli paasty. Paikalliset skoottereilla paryyttelevat ja takseilla tootein tieta raivaavat ilmeisesti seuraavat liikennetta ihan eri tavalla kuin Suomessa. Vaikka samalla kujalla paahtaa eteenpain sata kaksipyoraista, saman verran hedelmia kantavia mummeleita ja kourallinen katumaastureita seassaan joukkio polloja reppureissaajia, ei ole nahty viela yhtakaan acidenttia. (Eras nuori mies tosin nojasi reteasti pysakoityyn skootteriinsa, seurauksena pahan nakoinen kaatuminen ja rikkonainen taustapeili, vahingonilo ei ole taallakaan tuntematon kasite, viereisen ukon virneesta paatellen.)
Ehka jatkamme taalta jo ylihuomenna aamulla kohti uusia alueita.
Ja myrsky Pohjois-Vietnamissa oli vain huijaus, jotta ostaisimme pakettimatkan firmalta jonka pisteessa viimeksi yovyimme. Eikos niin?
Oli muuten huono piste. Torkeat hinnat, seitseman taalaa yolta, ja nettikin patki niin, etta viela puoli timmaa sitten kirosimme entisen merkinnan katoamista bittiavaruuteen. Mutta oli se nakojaan sittenkin paikalleen singahtanut.
Seuraavaksi me singahdamme takaisin Ha Noin kaduille etsimaan ravintoa sielulle ja mielelle, kuten Kyosti tokaisu. Jospa ruumiillekin loytyisi nuudeli tai kaksi.
Tuon aterian seurauksia odotellessa...
-Kyosti ja Villihminen, Hanoi, Viet Nam
lauantai 17. lokakuuta 2009
Vasyneet paat eivat keksi edes naennaisen toimivia otsikoita
Omega Hotel, klo 18.30
Ja menn''n edelleen. Kyosti toista, Villihminen jo kolmatta vuorokautta hyvin laihoilla unilla. Onneksi vasymystaan ei ymmarra Jet Lagin vuoksi.
Lennot olivat pitkat ja kankut kiviset. Kova oli myos lentokentan penkki jossa muutaman heikon aamuyon tunnin yritimme lepia ottaa. Pelottava muuttui jannittavaksi kun kassit katosivat liukuhihnan mukana. Onneksi yllatykseksemme myos ilmestyivat maaranpaahan.
Lentokentat ovat mielenkiintoisia paikkoja. Varsinkin kun Saksan rajat sulkeutuivat selittamattoman turvallisuuskriisin takia. Ilmeisesti konepistoolein ehostautuneet politzeit loysivat kentalle unohdetusta laukusta vain likaisia sukkia ja salaisuuksia.
Transformers 2 on niin huono elokuva etta Kyosti katsoi sen melkein kahdesti matkalla Saksasta Taiwaniin. Toisella kerralla kommenttiraitana. Kiinan lentoyhtion ruuat ja viihdepuoli hakkaavat suomalaiset mennen tullen. Kuusitoista tuntia yhtion koneissa olisivat voineet olla paljon pahemmatkin...
Hanoi haisee! Niin mekin. Me loyhkaamme, kaupunki ymparillamme jopa tuoksuu kiehtovalta paikoitellen. Mielenkiintoinen sokkelo se ainakin on. Pieni kierros yopaikan ymparistossa venyi neljan tunnin mittaiseksi vaellukseksi kun vanhan kaupungin nimihelvetti imaisi suuntavaistottomat seikkailijamme syleilyynsa. Ei valttamatta huono kokemus.
Luulimme olevamme tosi fiksuja kun lahdimme lentokentalta pikkubussin kyytiin jossa myos aasialaisia kaupunkiin kuskattiin. Paadyimme ylihintaiseen hotelliin jonka luvatuista satelliittikanavista ei nay yksikaan. Ei silla etta ikava tulisi.
Ikava tulee yllattaen suomalaista mentaliteettia. Koskaan ei ymparillamme ole ollut nain paljon seurastamme (lue lompakoistamme) kiinnostuneita ihmisia. Tinkimaan pitaa opetella, kun kokee etta kosteasilmainen viattoman oloinen tyttolapsi on jollain tavalla pettanyt meita, vaikka kirja, jota emme edes halunneet paatyi mukaamme hintaan joka oli viidesosa alkuperaisesta pyynnosta. Merkillista.
Ensimmaiset valkonaamat Hanoin kadulla olivat merkki siita etta olemme lahestymassa sita aitoa asiaa mita tulimme hakemaankin. Kun rantabaarin asiakkaista puolet olivat kalpeita kuin olmit, tajusimme olevamme kymmenen vuotta myohassa. Hanoin vanha kaupunki oli varmasti erittain parayttava mesta vanhoilla paivillaan. Nyt sen karismaa syovat ruotsalaiset peelot ja niljaiset kauppiaat (jotka elantoaan toki vain tienaavat, niljaisina). Mystiikka on haihtunut, tilalla on aarimmaisen kaupallistunut travelleri-keskitysleiri. Pois ei tunnu paasevan kuin vakisin kaupatuilla pakettimatkoilla.
On aika alkaa nakemaan vaivaa. Helposti emme koe mitaan uutta. Ehka pikainen kuukauden kaynti Laosin puolelle toisi riittavan autenttisen kokemuksen?
Nyt nukumme pari paivaa ja suunnittelemme, miten taman leikkipuiston aidat ylittaisimme... Reisen macht frei.
Ja menn''n edelleen. Kyosti toista, Villihminen jo kolmatta vuorokautta hyvin laihoilla unilla. Onneksi vasymystaan ei ymmarra Jet Lagin vuoksi.
Lennot olivat pitkat ja kankut kiviset. Kova oli myos lentokentan penkki jossa muutaman heikon aamuyon tunnin yritimme lepia ottaa. Pelottava muuttui jannittavaksi kun kassit katosivat liukuhihnan mukana. Onneksi yllatykseksemme myos ilmestyivat maaranpaahan.
Lentokentat ovat mielenkiintoisia paikkoja. Varsinkin kun Saksan rajat sulkeutuivat selittamattoman turvallisuuskriisin takia. Ilmeisesti konepistoolein ehostautuneet politzeit loysivat kentalle unohdetusta laukusta vain likaisia sukkia ja salaisuuksia.
Transformers 2 on niin huono elokuva etta Kyosti katsoi sen melkein kahdesti matkalla Saksasta Taiwaniin. Toisella kerralla kommenttiraitana. Kiinan lentoyhtion ruuat ja viihdepuoli hakkaavat suomalaiset mennen tullen. Kuusitoista tuntia yhtion koneissa olisivat voineet olla paljon pahemmatkin...
Hanoi haisee! Niin mekin. Me loyhkaamme, kaupunki ymparillamme jopa tuoksuu kiehtovalta paikoitellen. Mielenkiintoinen sokkelo se ainakin on. Pieni kierros yopaikan ymparistossa venyi neljan tunnin mittaiseksi vaellukseksi kun vanhan kaupungin nimihelvetti imaisi suuntavaistottomat seikkailijamme syleilyynsa. Ei valttamatta huono kokemus.
Luulimme olevamme tosi fiksuja kun lahdimme lentokentalta pikkubussin kyytiin jossa myos aasialaisia kaupunkiin kuskattiin. Paadyimme ylihintaiseen hotelliin jonka luvatuista satelliittikanavista ei nay yksikaan. Ei silla etta ikava tulisi.
Ikava tulee yllattaen suomalaista mentaliteettia. Koskaan ei ymparillamme ole ollut nain paljon seurastamme (lue lompakoistamme) kiinnostuneita ihmisia. Tinkimaan pitaa opetella, kun kokee etta kosteasilmainen viattoman oloinen tyttolapsi on jollain tavalla pettanyt meita, vaikka kirja, jota emme edes halunneet paatyi mukaamme hintaan joka oli viidesosa alkuperaisesta pyynnosta. Merkillista.
Ensimmaiset valkonaamat Hanoin kadulla olivat merkki siita etta olemme lahestymassa sita aitoa asiaa mita tulimme hakemaankin. Kun rantabaarin asiakkaista puolet olivat kalpeita kuin olmit, tajusimme olevamme kymmenen vuotta myohassa. Hanoin vanha kaupunki oli varmasti erittain parayttava mesta vanhoilla paivillaan. Nyt sen karismaa syovat ruotsalaiset peelot ja niljaiset kauppiaat (jotka elantoaan toki vain tienaavat, niljaisina). Mystiikka on haihtunut, tilalla on aarimmaisen kaupallistunut travelleri-keskitysleiri. Pois ei tunnu paasevan kuin vakisin kaupatuilla pakettimatkoilla.
On aika alkaa nakemaan vaivaa. Helposti emme koe mitaan uutta. Ehka pikainen kuukauden kaynti Laosin puolelle toisi riittavan autenttisen kokemuksen?
Nyt nukumme pari paivaa ja suunnittelemme, miten taman leikkipuiston aidat ylittaisimme... Reisen macht frei.
keskiviikko 14. lokakuuta 2009
Nihkeä lähtöhiki
Tästä alkaa Viidakkokirja. Se on kertomus kahdesta ihmislapsesta Vietnamin viidakon kuuman kosteassa sylissä. Ainakin toivottavasti.
Tilannekatsaus:
Lentoon lähtöön aikaa noin 39 tuntia. Kamat levällään. Kaikkia lääkkeitä ei saatu. Ei olis haluttukaan. Jo nautitut tropit ovat aiheuttaneet riittävän pelottavia oireita, ainakin Kyöstillä. Villihminen odottaa yhä mikropsykoosia. Nyt on alkanut ensimmäistä kertaa vähän jännittämään. Kutkuttamaan, kuumottelemaan. 39 tuntia. Jopa Saarijärvi näyttää hetkittäin aika hyvältä. Syytämme Lariamia. Kohta se on menoa. Kohta.
Tilannekatsaus:
Lentoon lähtöön aikaa noin 39 tuntia. Kamat levällään. Kaikkia lääkkeitä ei saatu. Ei olis haluttukaan. Jo nautitut tropit ovat aiheuttaneet riittävän pelottavia oireita, ainakin Kyöstillä. Villihminen odottaa yhä mikropsykoosia. Nyt on alkanut ensimmäistä kertaa vähän jännittämään. Kutkuttamaan, kuumottelemaan. 39 tuntia. Jopa Saarijärvi näyttää hetkittäin aika hyvältä. Syytämme Lariamia. Kohta se on menoa. Kohta.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)